Så fotograferar du dina barn – tips för att få fina barnbilder!

Att fotografera barn är bland det svåraste man kan göra, om du har egna barn så vet du att de sällan sitter still eller vill göra som du vill? 🙂 Jag har måånga års erfarenhet av att fotografera barn, och tänkte dela med mig av några tips som kan vara värda att testa vid barnfoto, vare sig du fotar med systemkamera eller mobilkamera 🙂

1. FOTA OVANIFRÅN


Genom att fota “ovanifrån” så kan du trolla bort en störande bakgrund och få ett fint skärpedjup i bilden. Passar perfekt att fota på detta sättet om du har ont om utrymme men vill ha enhetlig och neutral bakgrund bakgrund!

2. GE BARNEN NÅGOT ATT ÄTA


Det kan vara svårt att få barn att vara stilla, om de inte har något som distraherar dem. Varför inte medvetet ge dem något att äta på? Nu på sommaren passar det perfekt med jordgubbar/vattenmelon eller varför inte en glasstrut? På hösten blir det fint med äpplen!

3. FÅNGA DETALJER


Det är inte ett måste att ha med barnens ansikte på bilderna, fånga detaljer, så som skor eller barfotafötter, smutsiga små händer eller detaljer på kläder!

4. LÅT BARNEN SPRINGA FRITT

De flesta barn vill inte sitta stilla så länge.. Låt de få utforska stället och springa fritt. Följ med barnet och fånga det i farten för naturliga och härliga bilder!

5. FOTA RYGGARNA


Detta är favoritbilder som jag ofta tar vid utomhusfotograferingar! Dels tycker jag att det blir väldigt fint, och sen så är det ganska enkelt att få en bra bild så länge du har en bra plats du fotar på. Här behöver barnen bara sitta stilla, och mindre barn är det tex lätt att ge en nyckelknippa eller liknande för att de ska sitta stilla en stund. Det går också att leka mycket med rekvisita för mer effektfulla bilder.

6. FOTA MED STOR BLÄNDARE

Jag älskar att fota porträtt så att bakgrunden blir suddig och framhäver objektet! Detta kallas för kort skärpedjup och det fixar du lättast genom att fota med stor bländare. Jag ligger oftast runt 1.8, men ibland på 1.4 eller 1.6, sällan går jag över 2 när det är 1-2 personer framför kameran! Ett prisvärt objektiv att börja med är ett 50mm 1.8, som ligger runt tusenlappen i pris och är en grym investering för dig som vill fota fina porträtt! Det objektivet var det första jag köpte när jag började fotografera!

7. LÄR DIG REDIGERA DINA BILDER
Se till att få en så bra bild som möjligt redan i kameran för att minska efterarbete. Men att kunna redigera sina bilder är guld värt! Bilden ovan på Milton och Kotten så står min syster bredvid och håller i Kotten men det har jag redigerat bort i efterhand! Även små snoriga näsor eller andra störande moment är guld värt att kunna ta bort i efterhand! Jag brukar också redigera mina bilder lite så de passar min stil, genom att lägga på en vinjettering, justera färger och lägga på lite ytterligare skärpa om det behövs! Jag använder mig utav camera raw och photoshop, men det finns många gratisprogram där du kan redigera dina bilder. På Youtube finns massor med material att lära sig av! Jag har också gått flera kurser inom redigering.

8. VÄLJ RÄTT PLATS


Att välja miljö kan vara ganska svårt!
Många tror att det bästa är att fota mitt på dagen när solen står som högst, men det är väldigt svårjobbat. Jämnast och finast ljus får du om du fotar i skuggan! Du kan också välja att fotografera tidigt på morgonen eller lite senare på eftermiddagen/kvällen då solen inte står så högt. Det är också väldigt fint med motljusbilder, men det krävs väldigt mycket övning för att få det snyggt då det kan handla om millimetrar för det perfekta ljuset!
Den övre bilden på Villemo bland höstlöven är tagen i skugga och den nedre bilden är tagen eftermiddagen.

Hoppas att ni uppskattade detta inlägget och att ni lärde er något nytt!
Annars är mitt bästa tips bara att öva, öva och öva! Utvärdera efter du fotat, vad gick bra? Vad kan jag göra annorlunda nästa gång? Varför blev bilden bra? Vilka inställningar hade jag? Hur var ljuset när jag fotade?

Stort lycka till med fotograferandet! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *