Nyföddfotografering

img_6306
Tänkte skriva lite om nyföddfotografering och vad man bör tänka på inför en sådan fotografering.
Många hör av sig till mig när bebisen redan är 2-3 veckor, och då är det egentligen för sent för att göra en nyföddfotografering, iallafall om man vill ha de klassiska sovbilderna. Därför är det bra att boka en tid redan innan barnet är fött. Vi kan preliminärboka en tid ungefär 1 vecka efter beräknad födelse, som man sedan kan ändra utifrån när bebisen väljer att komma 🙂

img_9313

Barnet bör alltså vara mellan ca 5-15 dagar, då sover de oftast väldigt mycket (även om det ibland är svårt att få dem att sova på plats i studion). En nyföddfotografering tar oftast väldigt lång tid. Det ska matas, bytas blöjor och ändras poser m.m 4 timmar brukar jag avsätta till en nyföddfotografering. (oftast tar det inte så lång tid, men vill man ha lite variation i bilderna så kan det ta väldigt lång tid innan bebisen sover djupt)
img_6286

Det viktigaste under en nyföddfotografering är säkerheten. Även om de sover djupt och är små, så är de starkare än man tror. Jag låter alltid en förälder sitta bredvid barnet ifall att de skulle rulla av “beanbagen”. Jag utför heller inga riskabla poser.
I studion har jag värmen på så att det är liite för varmt, så att bebisen ska kunna sova gott.

img_9467

Jag brukar göra de lite mer naturliga poserna när jag fotar nyfödda. Helt enkelt för att det inte är min stil att retuschera en bild till något “onaturligt”. Kan bebisen inte hålla upp sitt huvud så tycker jag inte att det ser naturligt ut på en bild att den gör det. Men det är ju en smaksak. Jag gillar det enkla. gillar detaljer, så som bilder på de små händerna eller gulliga fötterna. Det finns också en del rekvisita att välja mellan, så som lite hårband, olika filtar, några korgar m.m
img_3114
Vill föräldrarna vara med på bild så får dem givetvis det. Även syskon, även om det kan vara lite svårt, speciellt om de inte är så gamla, så vill de hellre springa runt och göra annat, vet jag av erfarenhet 😉
img_9101s
Ibland vill inte bebisen sova, hur mycket man än försöker, och då är det inget annat att göra än att ta kort när bebisen är vaken 🙂 Kan bli jättefina bilder det också såklart 🙂
Hoppas ni fick veta lite mer om nyföddfotografering. Fråga gärna om ni undrar över något 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *